28 Ekim 2010 Perşembe

Kırklareli'nin Milli İçeceği :HARDALİYE

Hardaliye, eski dönemlerde geleneksel yöntemlerle üzüm şırasını koruya¬bilme amacıyla geliştirilmiş ve sezonluk üretilen Kırklareli'ne has, hoş tat ve kokuya sahip, alkolsüz, özgün bir içecektir.

Hardaliyenin hammaddesi yaş üzümdür. Üzümün sıkılması ile oluşan şıranın bileşimine üzüm çeşidi, olgunluk durumu, iklim, toprak ve bağ özellikleri etkili olmaktadır.

Eskiden yalnızca son üzüm olan Papazkarası ya da Pamit üzümle¬ri kullanılırken şimdilerde daha çok Cardinal ve Alphonse cinsi üzümlerden yapılmaktadır.

Hardaliyenin üretimi üzümlerin iyice olgunlaştığı bağ bozumunun başladığı Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır.

Saplarından ayrılan üzümler hafifçe yıkandıktan sonra fazla parçalanmadan tabanından 10 cm kadar yükseklikte musluğu bulunan meşe bir fıçıya bir kat üzüm, bir kat taze vişne yaprağı ve parçalanmış siyah hardal to¬humu olacak şekilde fıçı ağzına bir karış kalana kadar döşeme yapılır. Üzerine üzümlerden süzülen üzüm suyu ile şıra tozu dö¬külür. Bir gün arayla iki kez fıçının altındaki musluktan şıra alınıp yeniden fı¬çının üzerine dökülerek devir işlemi yapılır. Hardaliye 20-25 °C civarındaki ortamda 20 günlük bir fermentasyondan sonra süzülür ve içilebilir duruma gelir.

Laktik asit içerdiği için kroner kalp hastalıkları ve tetikleyicilerinden koles¬terole karşı etkindir. Bağışıklık ve sindirim sistemlerinin güçlenmesinde yardımcıdır. Kanser engelleyici radikal¬ler içerir.

Atatürk Kırklareli'yi ziyaretinde ikram edilen hardaliyeyi çok beğenerek “Bunu milli içecek haline getiriniz.” demiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder